Honden epilepsie

Epilepsie bij honden

Veel mensen in Nederland zijn echte dierenliefhebbers en hebben een of meerdere honden in huis. Een groot aantal honden heeft last van epilepsie. Welke verschillende vormen van epilepsie zijn er en wat kan je er tegen doen? Wij leggen het je uit!

Wat is epilepsie eigenlijk?

Epilepsie is een aandoening in de hersenen, waardoor er een kortsluiting ontstaat in een van de verschillende netwerken in het brein wat gepaard gaat met een aanval. De aanval zal geheel afhangen van het netwerk wat kortsluiting heeft gekregen. Zo kan een mens of dier kunnen gaan schokken, gekke bewegingen maken of eventueel bewusteloos raken.

Maar wat zijn die netwerken dan? Ons brein bevat miljarden cellen. Die kunnen alleen functioneren omdat ze worden aangestuurd door een netwerk. Deze netwerken zitten allemaal verbonden aan elkaar. Ieder netwerk heeft zijn eigen taak. Functioneert een netwerk niet door een zogeheten ‘kortsluiting’, dan kan dit vrijwel direct te merken zijn aan een epileptische aanval.

Oorzaken van epilepsie

Er is een aantal triggers die een epileptische aanval kunnen ‘aanwakkeren’. Harde geluiden, felle flitsen of veel kabaal kan ervoor zorgen dat je brein meer informatie binnen krijgt dan het op dat moment kan verwerken. Het netwerk ervaart een kortsluiting met eventuele aanval als gevolg.

Het hoeft echter niet altijd aan een van de bovengenoemde factoren te liggen. Misschien heeft je hond een tumor of is er sprake van een defect in een van de organen. Zijn harde geluiden of flitsen niet de reden voor de epileptische aanvallen bij een hond? Ga dan vooral even naar de dierenarts. Die kan vaststellen waar het mogelijk wel aan zou kunnen liggen.

Soorten epilepsie

Epilepsie bestaat in meerdere vormen. Zo heb je secundaire epilepsie, wat inhoudt dat het om een onderliggende oorzaak gaat. Dit kan het slecht functioneren van een orgaan zijn of het aanwezig zijn van een tumor in het lichaam. Medicijnen zijn niet altijd nodig, als de onderliggende oorzaak opgelost kan worden.

Daarnaast heb je ook primaire epilepsie. We spreken van primaire epilepsie wanneer er door een aangeboren oorzaak iets verkeerd in de hersenen is. Door de abnormale activiteiten in de hersencellen ontstaat een epileptische aanval. Hierbij zijn medicijnen wel nodig.

Medicatie tegen epilepsie

Er zijn verschillende soorten medicatie te verkrijgen. Voor de primaire epilepsie zal sneller een zwaarder middel uitgereikt worden dan bij secundaire epilepsie. De aanvallen verschillen namelijk sterk in intensiteit.

Kom je erachter dat jouw hond epilepsie heeft? Dan is het aan te raden om een hondenverzekering af te sluiten. De bezoekjes aan de dierenarts en de kosten voor de medicijnen kunnen namelijk aardig oplopen. Voor een hondenverzekering betaal je elke maand een klein bedrag en krijg je een hoop dingen vergoed. Zo betaal je nooit te veel voor de medicijnen van je hond.