gezond gebit hond

Heeft jouw hond of kat een gezond gebit?

Dat je als mens braaf je tanden moet poetsen is al lang bekend. Tegenwoordig is er ook veel meer aandacht voor het gebit van onze huisdieren. Vooral bij honden en katten wil er nog wel eens het een en ander aan de hand zijn. Tandsteen en ontstoken tandvlees komen veel voor. Maar hoe controleer je het gebit van jouw huisdier eigenlijk?

Kenmerken van slecht gebit huisdier

Een van de eerste dingen die vaak opvalt bij gebitsproblemen is een slechte adem. De adem van je hond of kat ruikt normaal ook niet altijd naar roosjes, maar bij gebitsproblemen zal de adem echt gaan stinken. Let hier goed op, want dit is een van de eerste tekenen bij een gebitsprobleem.

Daarnaast kan je ook letten op de eetlust van je huisdier. Als hij of zij plotseling minder eetlust heeft of duidelijk moeite heeft met het kauwen, is dit een duidelijk signaal van gebitsproblemen. In dit geval is er sprake van een (ver)gevorderd probleem. Dieren onderdrukken van nature pijn, dus wanneer dit op begint te vallen is het vaak al erger dan het lijkt. 

Lees je nog even door onder de afbeelding?

gezond gebit hond of kat

Visuele controle van het gebit

Wanneer je jouw huisdier van gebitsproblemen verdenkt, is de volgende stap een visuele controle. Trek de lip van je huisdier terug/iets naar beneden en bekijk het tandvlees. Ontstoken tandvlees is te herkennen aan een rode kleur en kan er geïrriteerd uitzien. In erge gevallen kan het tandvlees zelfs bloeden. Andere problemen, zoals tandsteen of schade, zijn vaak ook al zo te zien.

Voorkomen van gebitsproblemen bij dieren

Het voorkomen van gebitsproblemen bij je huisdier begint thuis, maar als er al problemen zijn is de enige oplossing een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Deze kan de meest voorkomende problemen zelf behandelen, van een grondige reiniging tot een aantal gaatjes vullen. Ook zal jouw dierenarts jou het beste kunnen adviseren over het voorkomen van gebitsproblemen.

En dat tanden poetsen? Soms moet het gewoon.. Het ene huisdier heeft meer aanleg voor gebitsproblemen dan het andere. Ook hier zal jouw dierenarts je het beste over kunnen adviseren. 

Onverwacht hoge kosten voorkomen

Een gebitsprobleem kan al snel veroorzaakt worden. Om onverwachtse kosten van de dierenarts te voorkomen, kan je een dierenverzekering afsluiten. Een dierenverzekering, afhankelijk welke, dekt de kosten voor bijvoorbeeld tandzorg en een reisverzekering. Bij Dierenverzekering.online kunt u een dierenverzekering vergelijken om zo de juiste verzekering voor uw trouwe viervoeter(s) af te sluiten.